În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, un asteroid de peste 9 kilometri s-a prăbuşit în peninsula Yucatan din Mexic. Conform The Verge, impactul a produs un cutremur masiv pe întreaga planetă. Însă noul studiu sugerează că fenomenul a dus la erupţii vulcanice violente în adâncurile oceanului.
De asemenea, în urma impactului ar fi apărut o serie de fenomene, precum incendiile de vegetaţie, scăderea temperaturilor la nivel global şi ploile acide care au provocat dispariţia în masă. Descoperirea are la bază rapoarte privind erupţiile vulcanice din India ce au avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani. Însă unii cercetători sunt sceptici cu privire la legătura dintre asteroid şi erupţiile vulcanice subacvatice, deoarece studiul nu explică modul în care au avut loc cele două fenomene. ”De ce energia seismului ar fi provocat erupţii atât de violente. Este o idee interesantă, dar nu există un tipar ştiinţific care să explice cum a avut loc evenimentul,” a declarat Sean Gulick, geofizician din cadrul Universităţii din Texas, ce nu a participat în cadrul studiului.
Timp de zeci de ani, cercetătorii s-au contrazis cu privire la fenomenul ce a produs schimbările climatice în urma cărora au dispărut dinozaurii. În urmă cu câţiva ani, specialiştii din cadrul UC Berkeley au declarat că ambele evenimente se puteau întâmpla concomitent. Aşadar, specialiştii Joseph Byrnes din cadrul Universităţii din Minnesota şi Leif Karlstrom din cadrul Universităţii din Oregon au încercat să descopere semne ale erupţiilor din trecut, ce pot fi observate în podeaua marină.
Cei doi specialişti au descoperit două porţiuni ce prezentau urme ale unor erupţii ce au avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani în zona Pacificului şi a Oceanului Indian. Byrnes şi Karlstrom susţin că, în momentul impactului asteroidului, vibraţii cu o magnitudine de 10-11 grade pe scara Richter au dus la eliminarea unei cantităţi imense de lavă (între 100.000 şi 1 milion de metri cubi).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: